Следвайте Гласове в ТелеграмВ понеделник на сесията на Столичния общински съвет

...
Следвайте Гласове в ТелеграмВ понеделник на сесията на Столичния общински съвет
Коментари Харесай

БСП няма да подкрепи Борис Бонев за председател на СОС

Следвайте " Гласове " в Телеграм

В понеделник на сесията на Столичния общински съвет (СОС) нашите общински съветници няма да поддържат Борис Бонев за ръководител на съвета. Това сподели пред публицисти Георги Свиленски от „ Българска социалистическа партия за България “ след диалози с кмета на София Васил Терзиев.

Свиленски напомни, че срещата е била по покана на кмета на София, изпратена до ръководителите на политическите сили на показаните в СОС партии и обединения. 

Корнелия Нинова през днешния ден е в Шумен на районна среща с наши определени кметове и общински съветници и заради тази причина решението на Изпълнителното бюро е да взе участие заместник-председател на партията в лицето на Ирена Анастасова и на парламентарната група – в мое лице, изясни Свиленски. 

Запознахме кмета на Столична община и неговия екип с решенията, с които нашето Изпълнително бюро на Национален съвет и на Градския съвет взаимно взехме, а точно – първо да представим проблемите на столицата, уточни Свиленски. За постове, за ръководители на комисии, за сформира на комисии, за заместник-кметове, шефове, не е станало дума, съобщи той.

Свиленски уточни, че още при започване на диалога са декларирали на Борис Бонев от „ Продължаваме промяната – Демократична България “ („ Спаси София “), че няма да го поддържат за ръководител на СОС. Отговорността за това да има ръководител на общинския съвет и да стартира работа, е на партията, която е спечелила болшинство, добави политикът. 

Изключително значимо е те бързо да намерят решение на този въпрос, тъй като следва гледане на бюджета на Столичната община, следва гледане на план-сметката за непорочност, транспортната задача. Всичко това би трябвало да бъде признато до края на годината, акцентира Свиленски. 

Той добави, че претендентът на „ Българска социалистическа партия за България “ за ръководител на СОС ще е Диана Тонова. Ако желаят общинският съвет да проработи, това е част от отключването на казуса. В понеделник, в случай че изберат Диана Тонова за ръководител, във вторник общинският съвет стартира да работи, сподели Свиленски. 

На срещата пристигна и препоръчаният за ръководител на Столичния общински съвет Борис Бонев. Той беше също извънредно сбит за упованията си, а на бележката, че единствено Българска социалистическа партия към този момент са се съгласили на среща с Терзиев, Бонев сподели: " Разбира се, че вземам участие в диалозите. Те се отзоваха на поканата ".

Една от сигурните срещи този следобяд е с коалиция КОД.

Общинският консултант от ГЕРБ Съюз на демократичните сили и някогашен ръководител на Столичния общински съвет георги Георгиев изясни пред БНР за какво са отказали среща с кмета на София Васил Терзиев:

" В момента тъмночервената сглобка се заформя в София и тези договаряния имат за цел просто да бъдат оправдание за договорката, която се приготвя от кмета Терзиев с една-единствена цел прочее: да бъде изпълнено неговото заричане към Борис Бонев, защото те са имали договорка преди изборите Бонев да бъде началник на Съвета ".

След срещата с Българска социалистическа партия Терзиев съобщи, че ще продължат да канят ГЕРБ и останалите партии за диалози за поддръжка на политики:

" Споделих, че ние ще търсим диалог с всички. И това нямя нищо ново да търсим диалог и с господин Контрера, и с най-голямата партия от опозицията в лицето на ГЕРБ. За нас е значимо непрекъснато да търсим това, което ни събира, общите неща, общите политики, които да ги заложим в бюджета и едвам откакто се съгласим за тях, към този момент да намерим и структурно решение за ръководител на обищниския съвет, комисии ".

От своя страна Борис Бонев разяснява, че на срещата с Българска социалистическа партия не е бил обсъждан изборът на ръководител:

" По отношение на заработването на общинския съвет ще забележим по какъв начин ще протече съвещанието в понеделник. На днешните срещи ние не сме повдигали въпроса за покрепа за ръководител на общинския съвет. Искахме и мисля, че успяхме да го реализираме, най-малко с диалога с Българска социалистическа партия, да депесонализираме диалога, защото сега, в който стартираме да приказваме с имена и поръчките, които сме давали до момента, и силата на диалога се трансформират в отрицателна посока ".

На журналистически въпрос дали е имало подмолни сделки на Политическа партия -ДБ с Българска социалистическа партия, както настояват от ГЕРБ, депутатът от ПП- Демократична България Ивайло Мирчев сподели, че е имало развой от координационни срещи:

" Изпратихме предложения до всички партии и част от партиите се отзоваха, част от тях - не. И тука не би трябвало по никакъв метод вероятно да слагаме някакви сделки ".

Очаква се среща на кмета Васил Терзиев и с представители на " Възраждане ".

Източници: БНР, " Труд "

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР